aikido

Τι είναι το Aikido

Το aikido είναι μια Ιαπωνική, μη ανταγωνιστική πολεμική τέχνη η οποία αναπτύχθηκε από τον Morihei Ueshiba (1883 – 1969) η οποία συχνά περιγράφεται σαν τον μονοπάτι για την ένωση με την ενέργεια της ζωής και το αρμονικό πνεύμα. Ο Morihei Ueshiba ήθελε να δημιουργήσει μια πολεμική τέχνη, με την οποία οι εκπαιδευόμενοι να μπορούν όχι μόνο να προστατεύουν τον εαυτό τους, αλλά και να προστατεύουν τον επιτιθέμενο από τραυματισμούς.

Ο σκοπός του Aikido

Σκοπός της εξάσκησης στο aikido είναι η νίκη επί του εαυτού μας και όχι η επικράτηση πάνω στους άλλους.

Σε ποιους απευθύνεται

Στο aikido μπορούν να εξασκηθούν όλοι, ανεξαρτήτως σωματικής διάπλασης, φυσικής κατάστασης, ηλικίας, φύλλου και επιπέδου εκγύμνασης. Ο καθένας εξελίσσεται με το δικό του ρυθμό. Αρχάριοι και προχωρημένοι εξασκούνται μαζί. Οι αρχάριοι φέρνουν απορίες και σύγχυση και οι προχωρημένοι γνώση και εμπειρία.
Στο aikido μπορούν να εξασκηθούν ακόμα και παιδιά σε μικρή ηλικία. (παιδικά τμήματα)

Τα οφέλη

Aikido και σώμα.

Αυξάνεται η συγκέντρωση, ο συντονισμός, η φυσική κατάσταση και η ευλυγισία. Αναπτύσσονται τα αντανακλαστικά, μαθαίνουμε να κινούμαστε με ηρεμία και γεμάτοι αυτοπεποίθηση.

Aikido και πνεύμα.

Μονοπάτι αυτογνωσίας και γαλήνης, χτίζεται η ικανότητα για επίλυση συγκρούσεων και καταστάσεων με πιο ήρεμο και θετικό τρόπο. Συνεισφέρει στην αύξηση της αυτοπεποίθησης και θέτει τις βάσεις για συνεχή αυτοβελτίωση και ανάπτυξη νέων ικανοτήτων.

Aikido και καθημερινότητα.

Βελτίωση της ποιότητας ζωής μας, με το “σπάσιμο” των παλιών συνηθειών μας και την ανάπτυξη νέων, για να βλέπουμε την καθημερινότητα μας με μεγαλύτερη διαύγεια και αποφασιστικότητα και να αποκτήσουμε μεγαλύτερη κατανόηση για τον εαυτό μας και για όλους γύρω μας.

Ο τρόπος διδασκαλίας μας

Τα σημεία στα οποία εστιάζουμε στην εξάσκησή μας στο aikido είναι τα εξής:

  • Η αναπνοή. μαθαίνουμε να είμαστε γεμάτοι αέρα, που σημαίνει περισσότερη ενέργεια
  • Η στάση του σώματος. μαθαίνουμε να στεκόμαστε όρθιοι, χωρίς να κλεινόμαστε, να καμπουριάζουμε. Οδηγούμαστε να ανακαλύψουμε τη στάση του σώματός μας που μας υποστηρίζει.
  • Η σύνδεση με το συναθλητή μας. Ο άνθρωπος τον οποίο έχω απέναντί μου δεν είναι ο εχθρός. Είναι αυτός που με οδηγεί στα όριά μου ώστε να τα ξεπεράσω, λίγο κάθε φορά. Καθένας μας γίνεται δάσκαλος του άλλου.
  • Η ελευθερία. Σκοπός δεν είναι ο ασκούμενος να γίνει μια φτωχή μίμηση του δασκάλου, αλλά να μπορεί να εκφράσει αυτό που έχει μέσα του. Ο καθένας από μας μπορεί να κινηθεί άνετα και ελεύθερα. Το σώμα μας ξέρει. Το μόνο που μένει είναι να βάλουμε αυτή τη γνώση σε ένα πλαίσιο πολεμικής τέχνης. Έτσι μαθαίνουμε να αξιοποιούμε τα ένστικτά μας. Η ενστικτώδης κίνηση είναι πάντα χαλαρή και φυσική. Επίσης η ελευθερία είναι και σε νοητικό επίπεδο. Είναι η απαλλαγή από την επιθυμία ή την ανάγκη να κάνω την τεχνική σωστά, να είμαι αποτελεσματικός. Σκοπός είναι να είμαι παρών σε κάθε στιγμή της προπόνησης και όχι να κάνω κάτι ” για να … ”
  • Η υγεία. Οι δάσκαλοί μας είναι χειροπράκτες και έχουν βάλει στοιχεία της θεραπευτικής τέχνης τους στον τρόπο εξάσκησης. Κάθε προπόνηση είναι θεραπεία για το σώμα. Αυτή η γνώση είναι διαθέσιμη στον κάθε μαθητή ώστε να βελτιώνει μόνος του την υγεία του, εφόσον το επιθυμεί, ακόμη και εκτός σχολής. Δεν είναι λίγες οι φορές που μπορεί να δουλέψουμε έτσι σε ζευγάρια για πιο καλή αποκατάσταση του σώματος.

Για όλα τα παραπάνω, όλοι έχουν εμπειρίες από τη ζωή τους, έτσι όταν τα δείχνουμε, αποδεικνύεται πάντα πως είναι στάσεις ζωής που έχουμε ξεχάσει, γιατί προσπαθούμε να κάνουμε κάτι μη φυσιολογικό.

Τέλος, θέλουμε αυτά που μελετάμε μέσω του aikido στη σχολή να μπορούμε να τα εφαρμόζουμε στην καθημερινότητά μας, ώστε να την κάνουμε καλύτερη, πιο ειρηνική και γαλήνια, με όσο το δυνατόν λιγότερες συγκρούσεις (εσωτερικές ή εξωτερικές).

Τι πρέπει να κάνετε

Προσφορά 1 Μήνα Δωρεάν Δοκιμή

Πρόγραμμα

Από Σεπτέμβρη

Ενήλικες
Δευτέρα21.00 - 22.00
Τετάρτη21.00 - 22.00
Παρασκευή21.00 - 22.00

© Created by Spiral Mango - All Rights Reserved Aikido KenWaKai